Opravdová pomoc

13. 01. 2011 19:04:10
Přečíst knihu, kterou jsem dostala od svého kamaráda, mi trvalo necelé dva dny. Otazníků, ale hlavně vykřičníků, ve mně zanechala na několik let. Kniha vypráví příběh rozvojové pomoci, která není tak účinná, jak se nám může mnohdy zdát.

Malé děti s nafouklými bříšky nakažené zákeřným virem HIV. Když v médiích prezentují tímto způsobem Afriku a její obyvatelstvo, není se čemu divit, že těm citlivějším z nás běhá mráz po zádech. Není přece složité zříci se jednou týdně pár desítek či stovek korun a vložit je do rukou více či méně známé rozvojové organizace. Ten pocit, že jsme někomu pomohli, bývá někdy nepřekonatelný. A většinou překoná i obavu z toho, jestli naše peníze doputují tam, kam mají. Neexistuje z naší strany žádná zpětná vazba, vystačíme si se slibem příslušné organizace.

Naše peníze třeba poputují do jihovýchodní Asie, kde celému kmeni obrátí život vzhůru nohama. Z hor, kde kmen od věky věků samovolně hospodařil, byl přesunut do nížin. Do nížin, kde půda je přece vždy úrodnější, kde blízkost nemocnice zaručí všem odborné vyšetření a kde se zastávka autobusu nachází jen pár set metrů od našeho přístřeší. Děti budou odvedeni do škol, kde jim bude dopřáno pořádného vzdělání, budou se učit ze západních učebnic, kde na ně budou z každého obrázku koukat usmívající se vrstevníci z tepla svého přepychového domu. V ruce budou držte mobilní telefony, notebooky či neznámé hračky všeho druhu. Všichni budou tak krásní, čistí a tak šťastní!

No řekněte sami, nezahřeje Vás u srdce, že jste pomohli?

Škoda jen, že se toho přestěhovaného kmenu nikdo neptal, zda-li chce být přestěhován. Že se nikdo nezajímal o to, jak tam hospodaří, jak si navzájem pomáhají a jak se léčí. Možná by potom ten dotyčný zjistil, že kmen je naprosto samostatná jednotka, která ke svému života nepotřebuje vymoženosti západního světa. Mají jiné hodnoty a jiné bohy, které uctívají. Nechtějí do nížin, kde neteče horský potůček, kde není dostatek lesní zvěře. Nechtějí nemocnici, když mají svého léčitele, který jim vždy pomůže. A školy? Když děti, které vyrůstaly celý život společně s rodinou, pomáhaly na polích a neznaly civilizaci najednou poznají, že existuje. Okamžitě ji samozřejmě chtějí! Chtějí poznat blyštivý lesk velkoměsta, kde vypadá vše tak jednoduše. Neexistuje zde celodenní trmácení po poli, pro vodu stačí pouze otočit kohoutkem, v domě je teplo i bez udržování ohně. A tak se vzdají dříve či později své víry, svůj kmen považují za zaostalý a stydí se za něj.

Bohužel každá mince má dvě strany a nedostatečně vzdělaný příslušník kmene v tom lepším případě nemůže sehnat práci, v tom horším nemá žádné občanství a v našem světě, kde je kladen důraz na růst HDP není nikým. Často potom končí smutně na okraji velkoměsta v otřesných slumech.

Nutíme jim naši svobodu, globalizaci, peníze, materiální přebytky a moc. Ale věříme v naši dobu tak moc, že máme právo chtít, aby v ní žili i jiní?

Autor: Adéla Chlumecká | čtvrtek 13.1.2011 19:04 | karma článku: 15.24 | přečteno: 1128x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.69 | Přečteno: 582 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 302 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 527 | Diskuse
Počet článků 4 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1047
studentka, dobrovolnice v neziskové organizaci a členka Přátel Černého macaráta

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

více

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...